Homoktövis kert

Színes látványosság augusztus elejétől szeptember végéig

A homoktövis korunk egyik legértékesebb gyógynövénye. A hazánkban is egyre nagyobb teret hódító cserjét a magyar népnyelvben ezüsttövisként, fűztövisként vagy homokfaként is emlegetik.

Homoktovis Kiskunmajsán

A növény eredetileg a Himalája lejtőin élt, de hódító útja során a világ majd minden táján elterjedt. Rendkívüli hatásáról a régiek feljegyzései mesélnek, de napjainkban kezdik újra felfedezni és használni kiváló tulajdonságai miatt. A homoktövis rendkívüli tulajdonságait mi is felismerve 2012-ben saját telepítésű ültetvényt hoztunk létre, melynek állománya jelenleg ötven tő. A homoktövis kert a levendula kert és az íriszkert szomszédságában található és egész évben látogatható. Legszebb ruháját azonban kétségkívül nyár végén veszi fel, amikor narancssárga bogyók ezrei lepik el az ágakat. Szemet gyönyörködtető látvány.


A homoktövis termése, a „homok aranya" augusztus elejétől szeptember végéig érik. Ilyenkor még kesernyés, savanykás ízűek a bogyók, de ha megcsípi őket a dér, édessé és nyersen is fogyaszthatóvá válnak. A gyümölcsöt mégis elsősorban feldolgozva fogyasztjuk. A bogyókból készíthető rostos ivólé, dzsem, lekvár, szörp és kompót is.

Homoktövis kertünk termését a jövőben mi is hasonló céllal kívánjuk hasznosítani. Szüreti fesztiválunkon a már hagyománynak számító szilvalekvár-főzés mellett a jövőben homoktövis-szörp és -lekvár készítését is tervezzük, a vendégek bevonásával.

homoktovisA növény rendkívüli tulajdonságai

A homoktövis több mint száz biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz, ennek köszönhetően számtalan kedvező hatása van szervezetünkre.

A gyümölcsök gazdagok szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese.

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.