Íriszkert

Pompás tavaszi virágok a szivárvány minden színében


Sokan nem tudják, de az írisz - magyar nevén nőszirom - a tavasz első virágai közé tartozik. Üde színeivel a természet újjászületésének hírnöke ő is, akárcsak a hóvirág vagy az ibolya.

Íriszkert

 

Nevét a szivárvány görög istennőjéről, Íriszről kapta, ami kifejezően jelzi, milyen sokféle színárnyalatban fordul elő a világon ez a látványos növény. A hagyományos kék, fehér és sárga színű mellett ma már több mint 40 000 színváltozata létezik és folyamatosan újabb és újabb szín- és formaváltozatokkal jelenik meg.

Íriszkertünkben a virágnak közel 400 színárnyalata tekinthető meg, ami káprázatos látványt nyújt a tavaszi virágzás idején. A színpompás virágokat 2008 szeptemberében telepítettük a szamárfarm területére, ahonnan azóta elköltöztettük őket. A kezdetben 400 tőnyi állomány mostanra 2500-ra duzzadt, és kinőtte korábbi élőhelyét, ezért 2012-ben a Lópofa Csárdánk és a Mustang Ranch Panzió közötti tágas területre telepítettük át őket, a levendula és a homoktövis kert mellé. Így egy kellemes séta keretében mindhárom kertünk látvány- és illatvilágát élvezheti.

 

Íriszkert látogatás

 

Nőszirom

 

Mire jó a nőszirom?

Az ókorban a nőszirmot rengeteg dologra használták. Gyöktörzsét megszárították, porították, és illatosítónak is használták, leveleiből pedig zöld festékanyagot nyertek.


A virág nagy előnye, hogy az alapfajok viszonylag igénytelenek, és saját kertünket is könnyűszerrel díszíthetjük vele.

Egyedülálló íriszkertünk tavasszal a leglátványosabb, amikor virágba borul a 2500 növény. Érdemes ekkor ellátogatnia hozzánk, hogy Ön is részese lehessen a színes karneválnak, mellyel ezek a virágok köszöntik az első napsugarakat.

 

 

A virágzás kezdetéről minden évben hírt adunk, figyelje honlapunkat és közösségi oldalunkat!