Mókusok testközelből

Bizonyára látott már olyan filmet, vagy járt már olyan országban, ahol a parkokban szabadon élő mókusok a sétáló emberek kezéből csemegéznek, a vállukra ugranak vagy hűségesen követik őket egy darabka úton.


Mindez most Önnel is megtörténhet, és nem is kell messzire utaznia érte! Egy íriszkert látogatás vagy épp egy kellemes ebéd elfogyasztása alatt bármikor találkozhatnak ezekkel a kedves állatokkal a Lópofa Csárda udvarán, hiszen a csárda közvetlen környezetében - a gazdag növény- és madárvilág mellett - erdei mókusok is élnek.

 

Mókusok testközelből


Mivel Kiskunmajsa és térsége már hosszú ideje természetes élőhelye a mókusoknak (többen élnek az üdülőfaluban és a városban is), a városban és környékén járva jó eséllyel találkozhat egy-egy lombok közt szökellő, vagy a fák törzsén kúszó példánnyal.


Érdekességek a mókusról

Miért ugrál a mókus?

Tudta, hogy a mókusok, bár jelentős mennyiségű élelmet halmoznak fel jólétük biztosítékául, hajlamosak arra, hogy elfelejtsék raktáraik helyét? Ezért nem véletlen, hogy legtöbbször egyik fáról a másikra ugrálva látjuk őket, mivel idejük jó részét azzal töltik, hogy megleljék a nehéz munkával összehordott „zsákmányukat".


Magányos vándor vagy társas lény?

A mókus többnyire magányosan él, csak városi környezetben fordul elő többedmagával, még viszonylag kis területeken is, ha rendszeresen etetik őket. Parkokban például hosszú távon is meglehetősen nagy állománysűrűség tartható fenn.


Barátságos állat vagy inkább félénk?

Nagyobb kertekben és városi parkokban a mókus hamar barátkozik és könnyen etethető, egy kis szerencsével ezt Ön is kipróbálhatja!

A mókus hamar barátkozik és könnyen etethető